hästägare

Vad bör vi hästägare tänka på när foderrutinerna ändras?

Sommaren har kommit till sitt slut och det är dags för hästägare och hästar att återgå till andra rutiner. Det finns inte längre något gräs för hästarna att gnaga i sig i hagarna utan det grovfoder som intas kommer till störst del bestå av Hö eller Hösilage.

Vad bör vi som hästägare tänka på när vi utfodrar våra hästar ute under denna årstid?

Utfodring av grovfoder ute
Idag ger de flesta hästägare sina hästar foder ute för att undvika att det inte blir för lång tid mellan utfodrings tillfällena. Vi vet att hästen har behov av att äta upp till 18 timmar per dygn och att den mår allra bäst av mycket utevistelse där den kan röra sig fritt. För att undvika att det blir alltför långa uppehåll mellan utfodringarna så finns olika lösningar för att förse sin häst med grovfoder ute. Utfodring av grovfoder i hagen gör även så att hästen blir sysselsatt och kan hålla sig varm. För att hästen ska klara av att hålla värmebalansen vid kyla behöver hästen mer grovfoder än under de varmare årstiderna.

Nedtrampat Foder
Det man som hästägare behöver tänka lite extra på är att grovfodret riskerar att trampas ner i leran och att det foder som blir nedtrampat behöver tas bort. Gärna dagligen. Under hösten är nätterna svala och det är fukt i luften - det ökar även risken för att det grovfoder som ligger kvar ute ska bli dåligt.

Det foder som trampas ner eller ligger kvar kan bilda en härd av bakterier. Dessa bakterier kan din häst få i sig när den letar efter strån i leran eller finner på grovfoder som legat kvar sen tidigare.

Torrsubstans i Hö och Hösilage
Grovfoder har även stora skillnader i torrsubstans. Desto högre torrsubstans desto mindre vatten innehåller grovfodret. Hö ska vara så torrt som möjligt, gärna > 85 % torrsubstans (ts), och det behöver inte plastas in. Medan hösilage har en lägre torrsubstans på mellan 50-70 % och behöver plastas in.

Glöm inte vikten av vatten!
Kom ihåg att din häst som äter grovfoder ute behöver förses med rent vatten i hagen. Grovfoderintaget är det som ökar hästens behov av att dricka allra mest. Desto högre torrsubstans grovfodret har - desto mer vatten behöver din häst dricka.

Se våra produkter